Verzendkosten

Zowel consumenten als bedrijven krijgen regelmatig te maken met het betalen van verzendkosten. Verzendkosten moet u betalen op het moment dat u een brief of pakket wilt verzenden via een postmaatschappij. Uiteraard kunt u de verzendkosten besparen door zelf uw post rond te brengen, echter heeft niet iedereen hier evenveel zin in. De verzendkosten betaalt u natuurlijk niet voor niets, uit de verzendkosten die u moet betalen voor het verzenden van uw post, betaalt de postmaatschappij allerlei kosten zoals het loon van de medewerkers in de vestigingen van PostNL en het loon al de duizenden postbodes die in dienst zijn van dergelijke postbedrijven.

Op het moment dat u online in een webshop een product koopt, hebt u vaak ook al te maken met het betalen van verzendkosten. Sommige grotere webshops hebben een speciale regeling met postbedrijven, deze webshops kunnen voor een lager tarief hun post rond laten brengen door bedrijven als PostNL. Als consument kunt u vaak geen gebruik maken van dergelijke regelingen, u bent namelijk een erg grote klant zijn om voor dergelijke regelingen in aanmerking te komen. Sommige webshops en bedrijven kiezen ervoor om de verzendkosten geheel voor hun rekening te nemen, andere webshops kiezen ervoor om een deel van de verzendkosten voor eigen rekening te nemen en een deel door de consument te laten betalen.

Soorten verzendkosten

De posttarieven zijn niet voor alle soorten post hetzelfde, de tarieven voor het verzenden van pakketpost zijn namelijk (een stuk) hoger dan het verzenden van een normale brief die gewoon door de brievenbus kan. Verzendkosten betaalt u in de vorm van postzegels, maar u kunt er ook voor kiezen om de medewerkers van PostNL uw post te laten frankeren, waarna u gewoon direct af kunt rekenen.

Let erop dat uw post altijd voldoende is gemarkeerd, op deze manier kunt u namelijk voorkomen dat uw post niet aankomt. Bekijk altijd de actuele posttarieven 2013 om te voorkomen dat u niet op de hoogte bent van de laatste tarieven.